Festival traminca | POST.HR – Festival traminca: „Traminac je naš ljubimac“
16933
post-template-default,single,single-post,postid-16933,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

POST.HR – Festival traminca: „Traminac je naš ljubimac“

POST.HR – Festival traminca: „Traminac je naš ljubimac“

Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od 14. i 15. lipnja ove godine i traminac će se moći pohvaliti da će u Hrvatskoj konačno, dvodnevnom smotrom najboljih hrvatskih i svjetskih vina proizvedenih od te sorte, biti predstavljen na način koji i dolikuje sorti, koja je, možda i najviše učinila na promociji Hrvatske kao vinske zemlje.

Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac „poput dame koja prođe pored vas i zamiriše vas svojim parfemom“. A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor, jer kako drugačije nazvati tradiciju započetu na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine, kad je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se kasnije nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Mehgan Markle u svibnju 2018. godine. Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947. godine, vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450.g., koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen upravo s namjenom čuvanja i odležavanja vina.

Želja nam je traminac, koji i u svjetskim razmjerima predstavlja Hrvatsku u najboljem svjetlu, postaviti u Hrvatskoj na zasluženi pijedestal sorte koja nije samo za kolače.

I zato smo ponosno što će već u prvom izdanju Festivala traminca veliki masterclass o dometima sorte u Hrvatskoj održati, a usporedno s kušanjem najboljih svjetskih traminaca, održati Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom. Počašćeni smo što će velika alzaška vinarija Domaine Weinbach sudjelovati na festivalu traminca iz tri berbe, kao što će sjajni Joseph Umathum iz austrijskog Gradišća ponuditi na kušanje svim gostima rijetki gelber, žuti traminac. Iločki podrumi će predstaviti „horiznotalu“ svojih traminaca po kojima su jedinstveni u svijetu.

Na festivalu traminca će svoj veliki „povratak“ u Hrvatsku imati poznati masterchef Tom Gretić koji će u u bajkovitom ambijentu Principovca spremiti gala večeru u pet slijedova na kojoj će pokazati da traminci nisu samo vino za kolače.

U pripremi je još puno sadržaja i o svemu će javnost biti pravodobno obavještena. U svakom slučaju, Festival traminca s pravom će nositi naziv – „Traminac je naš ljubimac“.

post.hr

Tags: