Festival traminca | Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, usporedit će tramince iz Hrvatske i Domaine Weinbacha!
16600
post-template-default,single,single-post,postid-16600,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, usporedit će tramince iz Hrvatske i Domaine Weinbacha!

Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, usporedit će tramince iz Hrvatske i Domaine Weinbacha!

Masterclass Ivana Barbića, već sad se to može unaprijed reći, bit će jedan od vrhunaca Festivala traminca. Ovaj jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom ispred sebe će imati desetak probranih hrvatskih traminaca iz vinarija Trdenić, Sever, Bolfan, Rajaković, Enjingi, Josić, Bodren, Iločki podrumi, Kalazić, Apostol, Misna vina i PZ Trs, a njihove domete će usporediti sa četiri traminca ponajveće alzaške vinarije Domaine Weinbach (Cuvée Theo 2018, 2013 i 2009., te Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2009.).

No, u pregovorima smo da za potrebe masterclassa „doleti“ i jedan traminac iz Alto Adigea kojeg je Robert Parker nagradio s maksimalnih 100 bodova, a Ivan Barbić je obećao pročešljati svoju zbirku i iznenaditi sve koji budu prisutni s nekim od legendarnih arhivskih vina.

Inače, Ivan Barbić je titulu Master of Wine dobio 29. veljače 2016. godine te se tako našao u probranom društvu od samo 350 vinskih uglednika iz 25 zemalja u svijetu koji se mogu time pohvaliti.
Ivan Barbić je rođen u Zagrebu, od oca Hvaranina i majke iz Svetog Ivana i Zeline. U dobi od tri godine odselio je u Švicarsku. Prema biografskim podacima s “Croatia.ch”, Hrvatskog portala u Švicarskoj, Ivan je karijeru započeo “u Istraživačkoj ustanovi (Forschungsanstalt) u Wädenswilu, odkuda odlazi u Coop, firmu koja je najveći trgovac vinom u Švicarskoj. Zatim ga k sebi poziva veletrgovac Bataillard, a nakon kratkog i ne baš sretnog “izleta” u firmu Denner, ponovno se vraća Bataillardu.

U Hrvatskoj ga vinoljupci najviše znaju po suradnji u časopisu Iće&piće, kao i po proizvodnji kultnog vina Medvid zajedno s Hvaraninom Ivom Dubokovićem.

– To je čovjek koji apsolutno najviše od svih zna o vinu i koji je dugo godina na ovim prostorima – marginaliziran, utvrdio je Ivo Duboković iz Jelse nakon što je prije tri godine saznao da je njegov rođak i nekadašnji vinski partner ušao u društvo vinskih besmrtnika.

Ocjenjujući suradnju koju su svojedobno imali, Ivo Duboković je tada rekao da je s Ivanom Barbićem bilo predivno surađivati, jer – “pored sebe imate enciklopediju”!

– Što god radili, odmah bi sve stavio u svjetski kontekst. On mi je bio glavni mentor za moja znanja o vinima. Jedini problem bi mi bio što bi pola sata nakon njega morao slušati Hrvate i njihove hvalospjeve nekom vinu za koje mi je Ivan prethodno argumentirano da ima te i te mane, priča Ivo Duboković koji za Ivana Barbića tvrdi da je – nepotkupljiv.

– On neće pohvaliti vino samo zato što ga je to netko zamolio, eventualno će reći da je to vino interesantno ili će sve prešutjeti, zaključio je Ivo Duboković.