Festival traminca | Pozdravno pismo ljubiteljima traminca
20
post-template-default,single,single-post,postid-20,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

Pozdravno pismo ljubiteljima traminca

Dragi ljubitelji traminca,

Nazvati vas ljubiteljima nije bez temelja, jer čim proizvodite traminac zasigurno gajite simpatije prema toj sorti koju u Hrvatskoj u svom sortimentu ima više od stotinu vinarija. Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac „poput dame koje prođe pored vas i zamiriše vas svojim parfemom“. A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor, jer kako drukčije nazvati tradiciju započetu na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine, kad je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se kasnije nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle u svibnju 2018. godine. Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947. godine, vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450.g., koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen upravo s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi su poslali u London i 2013. na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron. Traminac je tako i doslovce kraljevsko vino iako je iz Tramina u Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem – preko Iloka.

 

Želja nam je traminac, koji, eto, i u svjetskim razmjerima predstavlja Hrvatsku u najboljem svijetlu, postaviti u Hrvatskoj na zasluženi pijedestal sorte koja nije samo za kolače. Zato smo se i potrudili da traminac dobije svoj festival na kojem će se na jednom mjestu moći svake godine steći uvid o najboljem u svijetu što se proizvodi od te sorte.

 

Prvoga dana Festivala, 14. lipnja, u Starom podrumu Iločkih podruma od 11 do 18 sati bit će velik broj radionica i predavanja, a posebno smo ponosni što će veliki masterclass o dometima te sorte u Hrvatskoj održati Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom.

Na kraju prvoga dana Festivala, na Principovcu, bajkovitom dijelu Iloka, jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih hrvatskih kuhara, Tom Gretić, upriličit će gourmet poslasticu od sljubljivanja hrane i – traminaca u različitim izdanjima.

Drugoga dana Festivala, 15. lipnja, također na prostoru Principovca bit će upriličeno kušanje traminaca iz više od 60 vinarija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Francuske, Italije…, tako da se na jednom mjestu može uistinu steći realna slika o toj sorti.

 

Pozivamo vas da se pridružite ovoj svetkovini sorte za koju mislimo da zaslužuje bolji status od ovoga što trenutno ima na hrvatskom tržištu te izložite svoja vina na Festivalu traminca.

 

Vaši,

Željko Garmaz (+385916400527)
Vinko Ručević (+385981747108)