Festival traminca | Hartmann Donà na Festivalu traminca
16721
post-template-default,single,single-post,postid-16721,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

Hartmann Donà na Festivalu traminca

Hartmann Donà na Festivalu traminca

Zahvaljujući distributerskoj kući Hidden Wines, posjetitelji Festivala traminca će u subotu 15. lipnja na Principovcu imati jedinstvenu priliku uživati i u tramincu bivšeg glavnog enologa u Cantini Terlan, a sada uspješnog vinara Hartmanna Done.

– Vrijeme je moj pažljivi i vjerni pratitelj, vrijeme smatram pulsirajućom energijom ili vibracijskom silom, ali i kao prostor za meditaciju i strpljivim učiteljem koji odobrava moj rad samo kad je doista dovršen. Vrijeme je moja priča, naglasio je Hartmann Donà

Nakon uspješne karijere glavnog enologa u Cantini Terlan i rada u velikom sustavu, Hartmann Donà zaključio je kako ipak želi biti u potpunosti predan radu u vinogradu i podrumu. Preuzima obiteljske vinograde u Cornaianu, u samoj blizini najvećeg grada južnog Tirola, Bolzana. Tek tada uspijeva postići ono što je od vina oduvijek htio – potpuno balansirana vina koja, kroz čašu, kušača uspijevaju odvesti na osunčane obronke podno najviših vrhova južnog Tirola.

Godišnje iz podruma izađe oko 40.000 boca, koje svoje kupce pronalaze i u Italiji i na raznim krajevima svijeta.

– Zanimaju me vina koja ne slijede konvencije, ali izražavaju hrabro i ponosno svoju osobnost, tvrdi Harmann Donà koji je diplomirao na Sveučilištu Geisenheim u Njemačkoj.

Godine 2000. počeo je sam proizvoditi vino, a 2002. godine napustio je vinariju Terlano kako bi se posvetio svojim vinogradima i vinima. Vinogradi Hartmanna Done vrlo su bogati mineralnim tlom, vinova loza je vrlo stara i proizvodi samo ograničene količine grozdova malog bobičastog voća, u kojima duboki korijeni daju sve karakteristike terroira; dobiveno vino je vrlo tipično, elegantno, ne baš alkoholno i vrlo ugodno za piće. Vodič Espresso je njegov Gewurztraminer proglasio najboljim izdankom te sorte 2010. godine!