Festival traminca | GLAS SLAVONIJE – Kraljevsko vino, iako iz Tramina, do Londona stiglo – preko Iloka!
16918
post-template-default,single,single-post,postid-16918,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

GLAS SLAVONIJE – Kraljevsko vino, iako iz Tramina, do Londona stiglo – preko Iloka!

GLAS SLAVONIJE – Kraljevsko vino, iako iz Tramina, do Londona stiglo – preko Iloka!

Grad Ilok je istoznačnica za ovu vrstu vina, ne postoji prepoznatljivije mjesto po nekoj sorti kao što je Ilok po tom vinu

Traminac je, doslovno, kraljevsko vino, iako je iz Tramina u talijanskom Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem – preko Iloka.
Stoga će i, posve zasluženo, upravo grad Ilok biti domaćinom 1. Festivala traminca u Hrvatskoj, najavljenog za 14. i 15. lipnja, kao vrhunski međunarodni događaj s namjerom organizatora da “uzdignu na pijedestal” tu nepravedno zapostavljenu sortu koja međutim, i u svjetskim razmjerima, predstavlja Hrvatsku u najboljem svjetlu. Ilok je, k tome, istoznačnica za traminac i ne postoji prepoznatljivije mjesto po nekoj sorti kao što je – Ilok po tramincu.

– Premda je traminac možda i najviše učinio na promociji Hrvatske kao vinske zemlje, zanimljivo je reći da ga u odnosu prema drugim sortama u RH ima – samo nešto više od jedan posto! S druge strane, neke od najznačajnijih nagrada koje su hrvatska vina osvojila u svijetu osvojene su upravo za tramince, pri čemu prednjači Ilok – kaže jedan od organizatora Festivala traminca, Željko Garmaz, inače autor nekoliko knjiga “Vinskih priča” od Slavonije preko Istre i Kvarnera do Dalmacije.

Traminac na dvoru

Traminca inače ima u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj – Ilok i Srijem, Baranja, Kutjevo, Slavonski Brod, Moslavina, Međimurje, Zagroje, Plešivica, Krašić.

– Svi hrvatski traminci moći će se kušati i osjetiti ta razlika podneblja, ali isto tako na festivalu će biti i traminac jedne od najznačajnijih svjetskih vinarija, poznate baš po tramincima, Domaine Weinbacha iz francuske pokrajine Alsace, koji se smatraju i najboljim svjetskim tramincima. Sa sjajnim tramincima dolaze u Ilok i tri vinarije iz talijanske pokrajine Alto-Adige u kojoj je i grad Tramino po kojemu je sorta i dobila naziv traminac, iz Alsacea dolaze dvije vinarije, jedna iz Austrije, Slovenija će se predstaviti sa šest vinarija, iz Mađarske dolaze u Ilok stručnjaci s Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo, dok iz susjedne Srbije dolazi sedam vinara.

– Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac “poput dame koje prođe pokraj vas i zamiriše vas svojim parfemom.” A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor, jer tradicija je započeta na krunidbi kraljice Elizabete 1953., kad je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle u svibnju 2018.

 

Kušanje 80-ak vina

Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947., vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima iločkog Starog podruma iz 1450. godine, a koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi poslali su u London i 2013. na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron – iznosi Garmaz crtice iz povijesti.

Govoreći o prvom hrvatskom Festivalu traminca, Željko Garmaz kaže kako je prvi dan u Starom podrumu cjelodnevni program predavanja, predstavljanja i tzv. masterclassova na kojima će se moći kušati – više od 80 svjetskih top-traminaca. Drugog dana bit će na ladanjskom imanju Principovac ponad Iloka i nepreglednih vinograda smotra traminaca iz podruma više od 50 hrvatskih i svjetskih vinarija.

– Fino, aromatično vino, svojevrsni vinski parfem koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim – opisat će traminac ukratko Garmaz, dodajući da je želja i razbiti predrasudu da je traminac “žensko” vino koje se pije samo uz slatko.

Sanja Butigan za Glas Slavonije