Festival traminca | Inovativni potomci traminca
16747
post-template-default,single,single-post,postid-16747,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

Inovativni potomci traminca

Inovativni potomci traminca

U Francuskoj je 1974. godine započeo novi pristup zaštiti vinograda. U to vrijeme u uzgojnom programu pokrenuta je zaštita od dva najvažnija patogena koja napadaju vinovu lozu (plamenjača i pepelnica) traženjem i ugradnjom snažnih gena otpornosti (povratni prijelazi) i njihove akumulacije. Trenutno se ova aktivnost provodi u Mađarskoj u Institutu za vinogradarstvo i vinarstvo u Pečuhu, a istraživanje vodi Pál Kozma.

Njegova prva vrsta, Jázmin, dobila je javno priznanje 2016. godine.

Sylver, Borsmenta, Andorszőlő također su nacionalno priznate sorte povezane sa sortom Traminac i mogu se smatrati potomcima traminca.

Na radionici želimo publiku malo uvesti u svijet inovativnih/rezistentnih sorata uz degustaciju inovativnih vina iz Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo na Sveučilištu u Pečuhu. Predavači će biti László Hevér, glavni enolog Instituta, te Zoltán Győrffy, glavni urednik časopisa Pécsi Borozó.

Radionica će biti u petak 14. lipnja u Starom podrumu Iločkih podruma, prvoga dana Festivala traminca, a za prisustvovati radionici potrebno je kupiti dnevnu kartu.