Festival traminca | Josef Umathum i njegova kupaža žutog i crvenog traminca
16760
post-template-default,single,single-post,postid-16760,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

Josef Umathum i njegova kupaža žutog i crvenog traminca

Josef Umathum i njegova kupaža žutog i crvenog traminca

U svojim vinogradima u Frauenkirchenu Josef Umathum je na 30 hektara posadio 85 posto crne sorte – zweigelt, lovrijenac i frankovku. No, nije mogao izbjeći svoju fascinaciju rijetkim bijelim sortama za taj dio Austrije te se tamo mogu naći još pinot sivi i – žuti traminac. A oživio je gotovo zamrlu staru panonsku sortu Lindenblättriger.

Josef Umathum je iz Francuske u Austriju doveo praksu fermentacije s peteljkama, jer, objašnjava, “to vinu daje jaču strukturu, sporije sazrijevaju i nisu toliko elegantna, s peteljkama su tanini puno grublji, ali – ako želiš nešto specijalno i ručni rad, onda je fermentacija s peteljkama dobra mogućnost za promjenu stila!”

– U Burgundiji se tako radi u velikom broju vinarija i na svim njihovim etiketama se može primjetiti da alkohol nigdje ne prelazi 12,5 posto. Dakle, peteljke definitivno služe i za reduciranje alkohola na prirodan način!

U Francuskoj je prvi put došao u kontakt s organskom i biodinamičkom proizvodnjom vina. Zarekao se sam sebi da će i on tako raditi, ali, studiozan i pedantan do najmanjih detalja, nije se odlučio krenuti u tom smjeru sve dok nije pronašao radnike koji bi dijelili takve njegove ideje. Trebalo mu je 20 godina za potpuni zaokret u biodinamiku i organsku proizvodnju, bilo je to 2005. godine.
Taj zaokret, međutim, kod Josefa nije bio samo kozmetičke naravi, njegov životni svjetonazor gotovo u cijelosti se zasniva na učenju Rudolfa Steinera i njegovim tvrdnjama da “životne snage” u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima, utječu na živa bića. Tako Josef voli reći da su njegova vina – hrana za dušu.

Kupaža žutog i crvenog traminca, koju će posjetitelji moći kušati na Principovcu u subotu, 15. lipnja, iznimna je prilika da se upoznate s vrlo rijetkim žutim tramincem kojeg se može pronaći u vrlo, vrlo malo vinara.

Vinsku priču Željka Garmaza o Josefu Umathumu možete pročitati na sljedećem linku: https://www.vinskeprice.com/2018/11/josef-umathum-veliki-reformator-vinske-austrije-i-dobar-covjek/