Festival traminca | VEČERNJI LIST – Traminci iz više od 70 vinarija moći će kušati na Festivalu traminca u Iloku
16909
post-template-default,single,single-post,postid-16909,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

VEČERNJI LIST – Traminci iz više od 70 vinarija moći će kušati na Festivalu traminca u Iloku

VEČERNJI LIST – Traminci iz više od 70 vinarija moći će kušati na Festivalu traminca u Iloku

Pit će se i Domaine Paul Ginglinger iz Eguisheima pored Colmara, dobitnik nekoliko najvećih Decanterovih priznanja posljednjih godina za najbolji svjetski traminac

Traminci iz više od 70 vinarija iz Hrvatske i svijeta moći će se kušati na Festivalu traminca u Iloku 14. i 15. lipnja, a među njima su i neki koji su osvajali titulu International Trophy na Decanteru ili, pak, 100 bodova od velikog Roberta Parkera. Pit će se, tako, i Domaine Paul Ginglinger iz Eguisheima pored Colmara, dobitnik nekoliko najvećih Decanterovih priznanja posljednjih godina za najbolji svjetski traminac. Vlasnik vinarije, Michel Ginglinger, 13. generacija vinara iz te vinarije, osobno će doći i održati predavanje o Alzasu, kao o jednom od najboljih svjetskih vinskih regija.

– Na velikom masterclassu, koji će biti središnji događaj prvog dana događanja u Starom podrumu, Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, raščlanit će najbolje hrvatske tramince i usporediti ih s tramincima iz četiri berbe iz alzaške vinarije Domaine Weinbach. Radovan Šuman iz Slovenije će održati predavanje o biodinamici u vinogradarstvu, Danilo Steyer, također iz Slovenije, pričat će o tramincima kao baznom vinu za proizvodnju pjenušaca, dok će poznati slovenski vinski pisac kroz presjek najboljih primjera te sorte u Sloveniji prikazati koliko se traminac dobro udomaćio u toj zemlji – poručuju organizatori Vinko Ručević, vlasnik vinoteke Vinita i pokretaš vinskog festivala WineOs, te Željko Garmaz, autor knjiga Vinske priče, Vinske priče Dalmacije, Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja te Vinske priče Istre i Kvarnera.

Iz pečuškog Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo donijet će nekoliko sorata koje su nastale od traminca i bit će predstavljeni kao potomci te sorte koji su sve traženiji u svjetskim vinogorjima.

– Slavko Kalazić će svojom “vertikalom”, tramincima od 2007. do 2017. godine, pokazati koliko je i Baranja izvanredan terroir za proizvodnju te sorte. A Iločki podrumi, bez kojih ovaj Festival teško da bi mogao i biti organiziran, pokazat će koliko je iločko vinogorje ponajbolje na svijetu za proizvodnju traminca. Iločki podrumi proizvode, kao jedini u svijetu, čak osam različitih vrsta vina od traminca! – dodaju.

O svojim iskustvima s proizvodnjom traminca pričat će iz Vinarije Nećak iz Petrovca na Mlavi, kao jedini u toj regiji koji su se uopće odvažili na proizvodnju traminca.

U Iloku će svoje tramince osobno predstaviti i poznati pjevač Dražen Zečić koji već nekoliko godina proizvodi traminac iz svog vinograda u Kutjevu.

– Premda nismo skrivali ambicije da već prvo izdanje Festivala, koji će biti 14. i 15. lipnja 2019. godine u Iloku u Starom podrumu i na Principovcu, bude na vrlo visokoj razini, ne možemo sakriti ni uzbuđenje reakcijama ljubitelja ove sorte koje su iznad svih očekivanja. Niti pet dana nakon objave programa Festivala, gala večera Toma Gretića, odnosno njegov Veličanstveni povratak u Hrvatsku, razgrabljena je! – zaključuju.

Suzana Lepan Štefančić za Večernji list
Foto: Davor Javorović / PIXSELL