Festival traminca | AGROKLUB – Traminci iz 70 vinarija Hrvatske i svijeta na Prvom festivalu traminca u Iloku
16915
post-template-default,single,single-post,postid-16915,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

AGROKLUB – Traminci iz 70 vinarija Hrvatske i svijeta na Prvom festivalu traminca u Iloku

AGROKLUB – Traminci iz 70 vinarija Hrvatske i svijeta na Prvom festivalu traminca u Iloku

Rezervirajte si termin jer u Ilok na Prvi festival traminca stižu najznačajnija svjetska imena i poznavatelji ovog vrhunskog vina.

Traminci iz više od 70 vinarija iz Hrvatske i svijeta, a među njima su i neki koji su osvajali titulu International Trophy na Decanteru ili, pak, 100 bodova od velikog Roberta Parkera, kušat će se na Prvom festivalu traminca koji će se 14. i 15. lipnja održati u Iloku u Starom podrumu i na Principovcu.

“Među njima je i Domaine Paul Ginglinger iz Eguisheima pored Colmara, dobitnik nekoliko najvećih Decanterovih priznanja posljednjih godina (dva Regional Trophyja i International Trophy!) za najbolji svjetski traminac. Vlasnik vinarije, Michel Ginglinger, 13. generacija vinara iz te vinarije, osobno će doći i održati predavanje o Alzasu, kao o jednom od najboljih svjetskih vinskih regija.

 

Svjetska imena u Iloku

Na velikom masterclassu, koji će biti središnji događaj prvog dana događanja u Starom podrumu, Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, raščlanit će najbolje hrvatske tramince i usporediti ih s tramincima iz četiri berbe iz alzaške vinarije Domaine Weinbach”, najavili su ispred organizatora Vinko Ručević i Željko Garmaz.

Na Festivalu tramica, navode u priopćenju, Radovan Šuman iz Slovenije će održati predavanje o biodinamici u vinogradarstvu, Danilo Steyer, također iz Slovenije, pričat će o tramincima kao baznom vinu za proizvodnju pjenušaca, dok će poznati slovenski vinski pisac kroz presjek najboljih primjera te sorte u Sloveniji prikazati koliko se traminac dobro udomaćio u toj zemlji.

Iz pečuškog Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo donijet će nekoliko sorata koje su nastale od traminca i bit će predstavljeni kao potomci te sorte koji su sve traženiji u svjetskim vinogorjima. Slavko Kalazić će svojom “vertikalom“, tramincima od 2007. do 2017. godine, pokazati koliko je i Baranja izvanredan terroir za proizvodnju te sorte.

 

Gala večera Toma Gretića

“A Iločki podrumi, bez kojih ovaj Festival teško da bi mogao i biti organiziran, pokazat će koliko je iločko vinogorje ponajbolje na svijetu za proizvodnju traminca. Iločki podrumi proizvode, kao jedini u svijetu, čak osam različitih vrsta vina od traminca! O svojim iskustvima s proizvodnjom traminca pričat će iz Vinarije Nećak iz Petrovca na Mlavi, kao jedini u toj regiji koji su se uopće odvažili na proizvodnju traminca. U Iloku će svoje tramince osobno predstaviti i Dražen Zečić, poznati pjevač i zabavljač iz Splita, koji već nekoliko godina proizvodi traminac iz svog vinograda u Kutjevu”, predstavili su festival koji će sigurno biti spektakl za sve ljubitelje ovoga vina.

Zaključno, kažu, ne mogu sakriti ni uzbuđenje reakcijama ljubitelja ove sorte koje su iznad svih očekivanja. Niti pet dana nakon objave programa Festivala, gala večera Toma Gretića, odnosno njegov Veličanstveni povratak u Hrvatsku, razgrabljena je!, zaključuju Ručević i Garmaz.

Željka Rački-Kristić za Agroklub