Festival traminca | EAT OUT ZAGREB – Osvrt na Festival traminca
17328
post-template-default,single,single-post,postid-17328,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

EAT OUT ZAGREB – Osvrt na Festival traminca

EAT OUT ZAGREB – Osvrt na Festival traminca

Dopustite da ukratko predstavimo naš osvrt na netom održan prvi po redu Festival traminca u Iloku.

Bio je to vrlo uspješan prvi od, vjerujemo, niza festivala traminca koji će slijediti iza ovog.
Idejni začetnici festivala, Vinko Ručević / Vinoteka Vinita iz Osijeka/ te Željko Garmaz, autor odličnih knjiga i bloga kojeg pratimo Vinske priče, uspjeli su u naumu – u idiličnoj atmosferi Starog podruma i Principovca pokrenuli su radionice, druženje, izložbu vina – sve u jednom. I sve unutar 2 dana.

Naš tim si je priuštio i dan više i unutar gorenavedenih kompleksa Iločki podrumi obišli smo turu po Starom podrumu, jeli odličan ručak (pogledati objavu otprije nekoliko dana), otišli do bajkovite lokacije Principovac s vrhunskim položajem vinograda, boravili u deluxe apartmanu, malo i kušali Principovac vina i evo već sutrašnjeg dana i uvodnih radionica festivala traminca.
Trajale su od 11 do 19h sa stankom za ručak, kušali smo nekih 65 različitih traminaca (zvuči nevjerojatno, ali je istina!) – kažemo kušali, ne i popili, barem ne sve… 🙂

Link na detaljan raspored programa ostavit ćemo na kraju ove ove objave. Vina koja su najviše zaokupila našu pozornost su DOMAINE PAUL GINGLINGER, izvrstan nagrađivan alzaški traminac (2001., 2005., 2017.) autora Michela Ginglingera, zatim nama najveće pozitivno iznenađenje iz Srbije – orange Uncensored 2017. Bikicki prirodno vino koji će tek doći na tržište, wow – moderan, mutan – a čarobno intrigantan. Mons. Stjepan Karalić iz Đakovačkih misnih vina nadahnuto je govorio o ledenoj berbi koja je spasila papu, dok smo uz Ivana Barbića MW imali opsežnu usporedbu hrvatskih traminaca s onima iz odlične Domaine Weinbach.

Naše boje odlično su branili Vinarija Josić , Vinarija Tomac, Bolfan Vinski Vrh, Vina Kalazić, Vina Bodren (jedan od naših omiljenih), Vinarija TRS (također naš izbor!), Vinarija Trdenić (čovjek koji je osim linija traminca na sutrašnju izložbu donio i primjerak škrleta koji jako volimo piti, gotovo na dnevnoj bazi)… i još nekoliko vinara uz, naravno Iločke podrume s najširom paletom traminaca, rekli bismo da su po tome svjetski fenomen (veliki zagrljaj gđi Veri Zimi, glavnoj enologinji Iločkih, ženi od koje bismo svi mogli puno naučiti).

Ta prva večer završila je ugodnim druženjem uz idilični zalazak sunca na lokaciji Ladanjsko imanje Principovac uz gala večeru naše istinske gastro zvijezde – Toma Gretića. Večera u 5 slijedova s po 2 prateća traminca nažalost nije oduševila, iako je zadatak sam po sebi bio prilično težak (sljubiti namirnice s tog područja s tramincima u baš svim slijedovima). Ipak, divan provod obje večeri uz odličan bend NO Jazz Band i kolege iz novinarskog i općenito gastro svijeta.

Sutrašnja izložba vina (subota od 17-23h, a i štogod iza toga – ne pitajte kako znamo!) bila je odličan pečat cijelom programu koji je po nama potpuno uspio – čak vrlo iznenađjujuće za početak vjerujemo dugog života.

Potičemo lokalnu zajednicu, kao i djelatnike odgovarajućih Ministarstava Republike Hrvatske (a znamo da nas pratite ovdje i na Instagramu) 😉 koji bi se trebali uključiti u ovaj projekt ako već nisu – da u idućim sezonama daju svoj obol kako bi ova zanimljiva ideja bila još lakše provediva.

Oni koji kažu da je Ilok predaleko od Zagreba, nije – ne znate kakve ljepote ste propustili; koliko divnih ljudi, idiličnih pejzaža… o našem posjetu natjecanju u uštipcima i fiš paprikašu na samom Dunavu da i ne pričamo. To zaslužuje jednu novu priču.

Ostale fotografije pogledajte na našoj Instagram stranici u Story Highlights: Festival traminca

Čestitke organizatorima, veselimo se novim druženjima. Traminac je i naš ljubimac! 🥂

Progam Festivala traminca: https://festivaltraminca.com/program/