Festival traminca | HRVATSKI RADIO VUKOVAR – Prvi festival traminca u Iloku
17289
post-template-default,single,single-post,postid-17289,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

HRVATSKI RADIO VUKOVAR – Prvi festival traminca u Iloku

HRVATSKI RADIO VUKOVAR – Prvi festival traminca u Iloku

Proteklog je vikenda u Iloku održan Prvi festival Traminca koji je ujedno i prvi takve vrste održan u Hrvatskoj.

Na različitim radionicama, kao i na gala večeri, ljubiteljima te sorte posluženo je čak 70 različitih vrhunskih svjetskih traminaca,među njima i vina od 100 bodova u Parkerovu vodiču i dobitnicima najviših Decanterovih nagrada.Osim domaćih, svoja je vina predstavio alzaški vinar Michel Ginglinger.
Na Festivalu traminca jedna od najvećih zvijezda bio je Ivan Barbić, jedini Master of wine s hrvatskom putovnicom koji se našao u probranom društvu od samo 350 vinskih uglednika iz 25 zemalja u svijetu koji se mogu time pohvaliti. Na svom dvosatnom masterclassu je usporedio selekciju najboljih hrvatskih traminaca s nekim od najboljih svjetskih vina od te sorte.

Održana je i gala večera na kojoj je poznati hrvatski chef Tom Gretić napravio potpunu rekonstrukciju slavonske kuhinje kombinirajući, primjerice, smuđ i kulen, marelicu i gorgonzolu, breskvu i guščju jetru, što je iznenadilo i oduševilo goste. U dva festivalska dana u Iloku se kušalo više od 150 različitih traminaca, izlagalo je 70-ak vinarija, među kojima su i vinarije svjetskog glasa, poput vinarije Domaine Weinbachih iz francuske pokrajine Alsace, čime su se povezale dvije regije koje su i ponajbolji reprezenti kvalitete traminca u svijetu, Alsace i Ilok.

 

Tekst: Jasenka Vrdoljak / Hrvatski radio Vukovar
Foto: festivaltraminca.com