Festival traminca | HEDONISM TOURISM – Sve je spremno za Festival traminca u Iloku!
17389
post-template-default,single,single-post,postid-17389,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

HEDONISM TOURISM – Sve je spremno za Festival traminca u Iloku!

HEDONISM TOURISM – Sve je spremno za Festival traminca u Iloku!

Svoje festivale u Hrvatskoj imaju malvazija, škrlet, pušipel, graševina, a od prošle godine, eto, i traminac se može pohvaliti da se u Hrvatskoj konačno, dvodnevnom smotrom najboljih hrvatskih i svjetskih vina proizvedenih od te sorte, može predstaviti na način koji i dolikuje sorti koja je, možda, i najviše učinila na promociji Hrvatske kao vinske zemlje.

Jedan veliki vinski entuzijast svojedobno je izjavio da je traminac „poput dame koje prođe pored vas i zamiriše vas svojim parfemom“. A hrvatski traminci mirišu toliko da su gotovo ovisnički naparfumirali britanski dvor. Jer, kako drukčije nazvati tradiciju započetu na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine, kad je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini, a koja se kasnije nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Mehgan Markle u svibnju 2018. godine. Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947. godine, vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450.g., koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen upravo s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi su poslali u London i 2013. na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron. Traminac je tako i doslovce kraljevsko vino iako je iz Tramina u Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem – preko Iloka.

Želja nam je traminac, koji, eto, i u svjetskim razmjerima predstavlja Hrvatsku u najboljem svijetlu, postaviti u Hrvatskoj na zasluženi pijedestal sorte koja nije samo za kolače. Zato smo se i potrudili da traminac dobije svoj festival na kojem će se na jednom mjestu moći svake godine steći uvid o najboljem u svijetu što se proizvodi od te sorte.

Drugo izdanje Festivala traminca bit će 24. i 25. travnja 2020. godine na prekrasnim lokacijama Starog podruma Iločkih podruma, gdje će se održati brojne radionice na kojima će se predstaviti veliki svjetski proizvođači traminca, kao i na bajkovitom Ladanjskom imanju Principovac, također u vlasništvu Iločkih podruma, gdje će biti velika gala večera, na kojoj će se pod kuhinjskom palicom najpoznatijeg bosanskohercegovačkog kuhara Nihada Mameledžije pokazati da traminac nije vino samo kao pratnja kolačima, te izložbeni program na kojem će se 60-ak vinarija pohvaliti iznimnim dostignućima koje njihovi traminci pokazuju od Iloka do Međimurja ili Makedonije do Alzasa.

Već sada možemo najaviti gostovanje velikog Erica Zwiebela, master sommelijera iz Dorseta u Engleskoj, inače rođenog Alzašanina, koji će održati veliko predavanje o najboljim tramincima Alzasa, kao i Juliena Trimbacha, predstavnika vinarije Trimbach, ponajbolje alzaške vinarije koja se smatra jednom od perjanica cjelokupne francuske i svjetske vinske scene. Svoja predavanja održat će sjajni slovenski vinar iz Metlike, Otmar Šturm, kao i mlada austrijska vinska zvijezda Michael Gross, koji će pričati o svojim tramincima iz Haluze u Sloveniji.

Veliki masterclass o tramincima Alto Adigea održat će ugledni talijanski sommelijer Luca Gardini.

Iločki podrumi će prvi put iz svojeg prebogatog arhiva iznijeti neke stare raritete, a u suradnji s čokolaterijom Aguara iz Beograda sljubljivat će svoje višestruko nagrađivane predikate i različite vrste čokolada, posebno napravljenih za ovu prigodu.

Ante Miličević već neko vrijeme nije aktivan sudionik na vinskoj sceni, ali od traminca ne želi odustati, jer mu je to svojevrsni zavjet. Đorđe Bikicki iz Banoštora na Fruškoj gori ispričat će zašto je taj panonski otok idealan terroir za proizvodnju traminaca…

Ukupno u svim programima očekujemo sudjelovanje oko 80 vinarija, što je porast u odnosu na prvo izdanje Festivala.

Uvest ćemo i shuttleove iz Osijeka, kako bi omogućili što većem broju ljubitelja traminca da se sigurno vrate svojim kućama.

Nedjelja će u Iloku biti Dan otvorenih podruma, a organizirali smo da električni vlakić Iločkih podruma prevozi ljude od vinarije do vinarije.

U nastavku se nalazi video sa prošlogodišnjeg festivala i program ovogodišnjeg izdanja Festivala traminca:

 

Pročitajte program u PDF formatu.

Hedonism-tourism.org