Festival traminca | VINO.rs – Ilok, regionalni centar traminca
17695
post-template-default,single,single-post,postid-17695,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

VINO.rs – Ilok, regionalni centar traminca

VINO.rs – Ilok, regionalni centar traminca

U Iloku će se 26. i 27. juna na Principovcu održati drugi Festival traminca na kome će učestvovati oko 70 vinarija iz Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije, Slovenije, Austrije, Francuske i Italije.

– Van sebe sam od radosti, upravo mi je ostvarena želja kad je učešće potvrdila i možda najvrednija alzaška vinarija Trimbach koja će doneti svih svojih šest etiketa traminca. Sve zajedno, biće to raskošan događaj – kaže autor Vinskih priča Željko Garmaz, uz Vinka Ručevića jedan od organizatora festivala koji je već posle prvog izdanja skrenuo pažnju vinske javnosti u regionu.

Uz najznačajnije hrvatske vinarije koje proizvode ovo karakteristično belo vino, dolazak iz Srbije su potvrdili: Bikicki, Đurđić, Fruškogorski vinogradi, Virtus, Mačkov podrum, Vista Hill i Aleksandrović, a organizatori očekuju da će im se pridružiti još i Deurić, Janko, Raj i McC.

Valja napomenuti i to da će Ante Miličević iz Kutjeva predstaviti traminac koji je nedavno u izboru članove vinske udruge Vinum iz Zadra proglašen najboljim hrvatskim predikatnim vinom, a kao prava poslastica najavljen je macerirani traminac Dominika Jagunića, dok iz Iločkih podruma stiže obećanje da će prisutni moći da probaju jedan od njihovih najintrigantnijih traminaca!

Prvog dana (26.) na programu je od 20 časova gala večera poznatog sarajevskog kuvara Nihada Mameludžije, gde će na kraju pojedini traminci biti upareni i sa čokoladama Aguara iz Beograda.

Radionice su na programu sutradan od 10 do 17 časova, a vodiće ih: Mišel Ginglinger iz Alzasa, Otmar Šturm iz Metlike, MS Erik Cvibel (masterclass o najboljim alzaškim tramincima s deset različitih Grand cru pozicija), Đorđe Bikicki, koji će predstaviti svoja vina, kao i austrijski vunderkind Mihael Gros, dok će Bruno Gaberšek, vinski znalac iz Slovenije, posegnuti duboko u arhivu Ptujske kleti.

Broj mesta na gala večeri i radionicama je ograničen, tako da je neophodno napraviti rezervacije na mail: festival.traminca@gmail.com ili telefonom +385981747108

Izložbeni deo s vinima na Principovcu biće otvoren u subotu za publiku od 17 do 21 čas, a za nedelju 28. juna najvaljen je Dan otvorenih podruma u Iloku.

BIKICKI:

-Prošlogodišnji Festival traminca bio je za mene od velikog značaja ne samo kao iskustveno zanimljiv, već i zato što je odigrao ulogu odskočne daske za izvoz mojih vina u Hrvatsku. Upravo zbog toga ove godine donosim na festival apsolutni novitet vino Sfera, kupažu traminca i sovinjona rađenu u betonskom jajetu od 3.000 litara, te Traminac 2017 iz inoksa koji će se pojaviti na tržištu na jesen, a poneću i Uncensored 2017 i novu berbu dezertnog vina Makana 2016 – kaže Đorđe Bikicki vlasnik vinarije Bikicki.

Tags: