Festival traminca | TURISTIČKE PRIČE – Festival traminca u Iloku okupit će oko 70 vinarija iz sedam zemalja
17676
post-template-default,single,single-post,postid-17676,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

TURISTIČKE PRIČE – Festival traminca u Iloku okupit će oko 70 vinarija iz sedam zemalja

TURISTIČKE PRIČE – Festival traminca u Iloku okupit će oko 70 vinarija iz sedam zemalja

Ako ste istinski zaljubljenik u vino, točnije traminac, onda je krajnji istok Hrvatske mjesto koje morate posjetiti. Sorta koja je ponajviše proslavila vinsku Hrvatsku prošle je godine dobila svoj festival u Iloku, a u svom drugom izdanju, 26. i 27. lipnja, organizatori najavljuju oko 70 vinarija iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije, Francuske i Italije. Festival će se održati na Principovcu i u Starom podrumu Iločkih podruma.

“Kraljevsko vino“

Iako Traminac potiče iz Južnog Tirola, upravo je zahvaljujući Iloku stigao i do engleskog kraljevskog dvora. Tradicija je započela na krunidbi kraljice Elizabete, 1953. godine, kada je traminac iz Iloka bio čak i službeno vino na toj svetkovini. Veza traminca i dvora kasnije se nastavila na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje Kate, kao i na kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Mehgan Markle u svibnju 2018. godine. Tijekom posjeta princa Charlesa Hrvatskoj, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović mu je kao dar uručila traminac iz 1947. godine, vino staro 68 godina koje se čuvalo u idealnim uvjetima Starog podruma iz 1450.g., a koji je najstariji vinski podrum u Europi sagrađen upravo s namjenom čuvanja i odležavanja vina. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi su poslali u London i 2013. godine na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron. Tako danas Iločki traminac možemo nazvati i “kraljevsko vino”.

Vrhunski gosti na 2. Festivalu traminca

I upravo jedna ovakva manifestacija još jednom potvrđuje Ilok kao vrhunsku vinsku destinaciju. Drugi Festival traminca može se pohvaliti vrhunskim gostima, na kojima bi im mogli pozavidjeti i vinski festivali s puno dužom i većom tradicijom.

“Sretni smo što se već u svom drugom izdanju Festival traminca etablira kao jedna od vodećih svjetskih vinskih smotri na kojima se slavi ova velika sorta”, naglašava Željko Garmaz, koji u suradnji s Vinkom Ručevićem potpisuje organizaciju Festivala.

Na tek drugom izdanju Festivala svoj dolazak su potvrdili: Michel Ginglinger iz Alzasa, Otmar Šturm iz Metlike, Đorđe Bikicki s Fruške gore, sjajni Alzašanin s engleskom adresom Eric Zwiebel MS, koji će održati veliki masterclass o najboljim alzaškim tramincima s deset različitih grand cruova, bit će predstavljni traminci austrijskog vunderkinda Michaela Grossa, a Bruno Gaberšek, veliki vinski znalac iz Slovenije posegnut će duboko u arhivu Ptujske kleti.

“Naši prijatelji i partneri u organizaciji Festivala traminca, Iločki podrumi, u suradnji s Milošem Stojakovićem iz artizanske čokolaterije Aguara iz Beograda pokazat će kako se fantastično sljubljuju traminci i čokolada te da svaki traminac zaslužuje svoju čokoladu, dok će ponajveći sarajevski kuhar i velika kulinarska zvijezda iz susjedne Bosne i Hercegovine, Nihad Mameledžija, na gala večeri pokazati kako se različiti tipovi traminca lako mogu upariti sa specijalitetima bosanske kuhinje poput sitnog ćevapa od teletine, hercegovačke janjetine i livanjskog sira, tufahija i tulumbi ili keški i bulgure“, najavljuje Garmaz.

Ante Miličević iz Kutjeva će osobno predstaviti svoja iskustva s tramincem koji je prije nekoliko dana, u izboru članove vinske udruge Vinum iz Zadra, proglašen najboljim hrvatskim predikatnim vinom, a Dominik Jagunić će pokazati zašto je njegov najnoviji macerirani traminac – čudo! Na jednoj od radionica Iločki podrumi će predstaviti jedan od najintrigantnijih traminaca iz svog prebogatog arhiva, a prema riječima organizatora, o tom iskustvu će posjetitelji godinama pričati.

Ograničenja koja još uvijek vrijede u nekim državama iz kojih dolaze gosti, pričinjavaju probleme u organizaciji, no prema Garmazovim riječima, unatoč koronavirusu, nijedan sudionik do sada nije otkazao svoje sudjelovanje na Festivalu.