Festival traminca | RADIO OSIJEK – 3. Festival traminca “Traminac je naš ljubimac”
17752
post-template-default,single,single-post,postid-17752,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

RADIO OSIJEK – 3. Festival traminca “Traminac je naš ljubimac”

RADIO OSIJEK – 3. Festival traminca “Traminac je naš ljubimac”

Na iločkom Principovcu u petak i subotu, 21. i 22. svibnja održava se treće izdanje Festivala traminca “Traminac je naš ljubimac”. Uz gala večeru i radionice, kod dvorca će se na otvorenom od 16 sati moći kušati 100 najboljih traminaca iz Hrvatske i regije.

Posjetiteljima će biti dostupni i svi traminci koji su na nedavnom prvom velikom ocjenjivanju traminaca osvojili sedam platinastih i 14 zlatnih medalja, i to po vrlo simboličnim cijenama. Ulaz je slobodan. Za dobar provod pobrinut će se i poznati osječki DJ Tac.

“Unatoč svemu što se događa u našem okruženju, uspjeli smo u sadržajnom smislu pripremiti možda i najjače izdanje Festivala u njegovoj trogodišnjoj povijesti. Novost u trećem izdanju Festivala traminca je da imamo i gostujuću sortu, a to će ove godine biti momjanski muškat, koji će kroz sljubljivanje s jednim jelom na gala večeri, kao i na posebnoj radionici i izložbenom dijelu Festivala, predstaviti istarski vinski velikani Gianfranco Kozlović i Rino Prelac”, istaknuo je organizator festivala Željko Garmaz.
Na gala večeri u petak gost je Goran Kočiš, chef koji je Zagrebu i restoranu Noel priskrbio prvu Michelinovu zvjezdicu, a jelovnik je sljedeći:
“Dry Age“ siementalka/majoneza/baranjske paprike/čips crne slavonske svinje – Traminac 2019., suho – Vinarija Zima;
Dimljena riba/ječam/slatinski sir – Traminac crveni Amber Selection 2019. – Jagunić;
Pačja prsa/kupus s paradajzom/celer/češnjak – Traminac 2019., polusuho – Vinarija Josić;
Fiš paprikaš od šarana – Vol. 2 – Traminac Principovac 2018., poluslatko – Iločki podrumi;
Crna slavonska svinja/krumpir/domaći maslac/lješnjak – Muškat momjanski 2019., poluslatko – Vinarija Kozlović;
Crêpes Suzette/Granita traminac – Traminac izborna berba 2012., slatko – Misna vina

Radionice:
Subota, 22. svibnja, 10,00-17,00 sati

ALTO ADIGE – masterclass by LUCA GARDINI.
Lucu Gardinija u Italiji zovu The Wine Killer, a njegove ocjene, objedinjene nazivom njegove internetske stranice Gardininotes, smatraju se uvjerljivim putokazom sudbine vina o kojima piše. Talijanski Robert Parker! Zahvaljujući maksimalnoj ocjeni, 100 bodova, koje je, primjerice, dodijelio Chardonnayu Opoka, prodaja vina Marjana Simčića u Italiji je eksplodirala. Luca piše tjednu kolumnu Gazza Golosa u Gazzetta dello Sport, a zajedno s Lucianom Ferrarom uređuje vodič Vignaioli e Vini d’Italia kojeg izdaje Corriere della Sera.
Luca obožava Alto Adige, a kad je već tako – zašto ne bi svoju ljubav prema tramincima iz te regije, koju se smatra postojbinom te sorte, podijelio s nama. I to kroz veliki masterclass na kojem će se kušati tramince iz sljedećih vinarija: Tramin, San Michele Appiano, Elena Walch, Kellerei Bozen, Colterenzio i Pacherhof.

TRAMINCI IZ SRBIJE – masterclass by TOMISLAV IVANOVIĆ.
Traminac 2019 – Fruškogorski vinogradi
Traminac 2018 – Probus carski vinogradi
Gewurztraminer 2018 – Deurić
Gewurztraminac 2019 – Virtus
Uncensored 2017 – Bikicki
Makana 2016 – Bikicki
Tri sunca kasna berba 2015 – Fruškogorski vinogradi
Traminac kasna berba – Aleksandrović

TRAMINCI PO BIOLOŠKIM CERTIFIKATIMA – radionica Brune Gaberšeka:
Sun Drops – Radovan Šuman;
Traminec Organic – Keltis

MOMJANSKI MUŠKAT, gostujuća sorta festivala – Gianfranco Kozlović, Rino Prelac
Moći će se kušati čak osam različitih muškata momjanskih koje su proizveli Rino Prelac, Marino Markežić Kabola, Franko Kozlović i Patrik Sinković

MOJIH DESET SALONA TRAMINCA, priča o festivalu koji je u Sloveniji popularizirao traminac do razine nacionalnog blaga – DANILO STEYER
Steyer; Dišeči traminec 2019, suho
Tomaschitz; Traminer tradition 2018, polsuho
Müller; Gewürztraminer 2018 Klöch, polsuho
Steyer Mark Dišeči traminec exclusive 2015, suho
Steyer Mark extreme 2015, suho
Pullus; Dišeči traminec 2013, sladko
Steyer Vaneja 2015, sladko

ILOČKI PODRUMI, Sedam veličanstvenih traminaca – predstavljanje cijelog spektra traminaca vinarije koja je sinonim za ovu sortu:
Traminac odabrana linija, položaj Vukovo, berba 2020
Traminac linija vrhunskih suhih vina, berba 2019
Traminac Principovac, linija polusuhih vrhunskih vina, berba 2018
Traminac Kasna berba 2018.
Traminac Izborna berba 2017.
Traminac Izborna berba bobica 2017.
Traminac Izborna berba prosušenih bobica 2011.

KAKO JE PROŠLO PRVO VELIKO OCJENJIVANJE TRAMINACA
Vinski pisac Ivo Kozarčanin će uz kušanje najbolje ocijenjenih traminaca ispričati zašto su svi ocjenjivači ostali zatečeni visokom razinom većine od 87 uzoraka, koliko smo prikupili za tu prvu opsežnu godišnju inventuru te sorte u Hrvatskoj:
Traminac Rosamal 2015. , Vinarija Papak, šampion suhih traminaca (95,3 boda);
Traminac Izborna berba 2009., Ivan Enjingi, šampion polusuhih traminaca (93,3 boda);
Traminac Izborna berba 2016., Vinarija Trs, šampion poluslatkih traminaca (96 bodova);
Mirisavi traminac 2019, Suza Baranje, pripetavao s tramincem Vinarije Trs za šampiona u kategoriji poluslatkih vina (95 bodova);
Traminac Izborna berba prosušenih bobica 2013, Ante Miličević, šampion slatkih traminac i sveukupni šampion ocjenjivanja (96,66 bodova);
Macerirani traminac 2020, Misna vina, šampion u kategoriji maceriranih traminaca (86,66 bodova).

MIHAEL GROSS, najbolji austrijski traminci dolaze iz Slovenije!
Dok se u potpunosti s obitelji ne preseli u Sloveniju, mladi Michael Gross će biti vinar iz Austrije koji najbolje tamošnje tramince proizvodi od grožđa iz – Slovenije. Iz Gorca! Mladić koji je u nekoliko godina samostalnog vinarenja, nakon što je od oca preuzeo vinograde u Haluzama, osvojio čak tri platinaste medalje na Decanteru (Sauvignon Colles 2015, Iglič Furmint 2016, Furmint 2013) i tri zlatne medalje. Vinski vunderkind!
Michael će u Iloku predstaviti svoja dva traminca iz 2015. i 2017. godine, kao i dva traminca koja proizvodi njegov brat s prekrasnih vinograda Ried Nussberg u Austriji – Ried Nussberg GSTK Gewürztraminer 2017 i Ried Nussberg GSTK Gewürztraminer 2015.)

Ulaznice za sve radionice odavno su već kupljene.

Tags: