Festival traminca | VINO.RS – Ocene za hrvatske tramince
17707
post-template-default,single,single-post,postid-17707,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

VINO.RS – Ocene za hrvatske tramince

VINO.RS – Ocene za hrvatske tramince

Uzagrebačkom restoranu Kaiser održano je prvo ocenjivanje hrvatskih traminaca organizovano kao svojevrsni uvod u treći Festival traminca koji će se 21. i 22. maja održati u Iloku.

Čak sedam osvojenih platinastih i 14 zlatnih medalja postavilo je trenutno sortu traminac u centar interesovanja hrvatske vinske javnosti, baš kao i vino Izborna berba prosušenih bobica 2013 vinara Ante Miličevića od grožđa odgajenog u vinogradu u Mitrovcu nedaleko od Kutjeva. Jer ovo je vino osvojilo šampionsku titulu sa veoma visokih 96,66 bodova i naravno pobedilo u konkurenciji predikatnih vina.

Između 87 uzoraka iz Hrvatske i tri iz Mađarske, u konkurenciji suvih traminaca trijumfovao je Rosamal 2015 Vinarije Papak (95,3 boda), kod polusuvih slavio je legendarni vinar Ivan Enjingi Izbornom berbom 2009 (93,3), dok iz iločke vinarije Trs stiže najbolji poluslatki traminac Izborna berba 2016 (96). Među maceriranim tramincima najbolje je ocenjeno mlado vino Misnih vina iz Trnave, berba 2020 (86,66).

Prema oceni sudija platinasta odličja za 95 i više bodova su zalužila vina vinarija Papak (dve medalje), Rajaković, Miličević, Kutjevo dd, Trs i Kolar.

Sva ocenjivana vina naći će se 22. maja na otvorenom prostoru ispred letnjikovca na Principovcu i biti ponuđena posetiocima Festivala traminca koji će se uprkos svi problemima održati, tvrde organizatori.