Festival traminca | VINOIFINO.RS – Traminac Ante Miličevića je najbolji u Hrvatskoj
17712
post-template-default,single,single-post,postid-17712,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge

VINOIFINO.RS – Traminac Ante Miličevića je najbolji u Hrvatskoj

VINOIFINO.RS – Traminac Ante Miličevića je najbolji u Hrvatskoj

Na takmičenju održanom kao uvod u iločki Festival traminca, u veoma jakoj konkurenciji pobedilo je izvanredno vino od prosušenih bobica koje je osvojilo čak 96.66 poena

Traminac Ante Milićevića, izborna berba prosušenih bobica iz berbe 2013, pobedio je na najvećem ikada ocenjivanju hrvatskih vina od ove sorte. Ocenjivanje je održano u ponedeljak, 3. maja u Zagrebu, a organizovano je kao uvod u treće izdanje Festivala traminca koji će se održati u Iloku 21. i 22. maja.

Izvanredni traminac osvojio je čak 96.66 bodova i tako pobedio u konkurenciji od 87 uzoraka iz Hrvatske i tri iz susedne Mađarske. Takođe, ovaj traminac pobedio je i u kategoriji predikatnih vina, dok je za najbolji suvi traminac proglašen Rosamal vinarije Papak, osvojivši 95.3 poena. Najbolji polusuvi traminac je Izborna berba 2009. vinarije Ivana Enjingija, a najbolji poluslatki je Izborna berba 2009 vinarije Trs. U kategoriji maceriranih traminaca najveću ocenu zaslužio je traminac iz 2020. Misnih vina iz Trnave.

Sudijski panel bio je sastavljen od regionalnih vinskih stručnjaka Marija Meštrovića, Ivane Puhanek, Bruna Gaberšeka, Franje Francema, Krešimir Ivanovića, Željka Bročilovića Karlosa, Ive Kozarčanina, Saše Špiranca, Igora Lukovića i Zoltana Đorfija, koji su čak sedam traminaca nagradili platinastim medaljama za koju prag iznosi 95 bodova. Zlatne medalje osvojilo je 14 etiketa.

Veliki kvalitet hrvatskih traminaca naveo je ocenjivače da daju snažne komplimente ovom segmentu hrvatskog vinarstva, koji je Ivo Kozarčanin uporedio sa “vatrometom sa raketama koje su se lepo razišle i ispucale jako lepu priču”. Vinski stručnjak Saša Špiranec duhovito je primetio da su vina od traminca u Hrvatskoj na sam korak od istinske vinske elite.

– Najbolji hrvatski traminci su kao Dinamo u Ligi prvaka! A to znači – talentovano, možemo, ali fali nam onaj jedan korak da budemo sami vrh!

Svi ocenjeni traminci moći će da se degustiraju 22. maja, pod vedrim nebom, na Festivalu traminca na iločkom Principovcu.

 

vinoifino.rs