Festival traminca | DNEVNIK.hr – Usprkos krizi, njihov udio u izvozu raste: “Popunili smo kapacitete i gosti uživaju kao kod Tiffanyja”
17767
post-template-default,single,single-post,postid-17767,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

DNEVNIK.hr – Usprkos krizi, njihov udio u izvozu raste: “Popunili smo kapacitete i gosti uživaju kao kod Tiffanyja”

DNEVNIK.hr – Usprkos krizi, njihov udio u izvozu raste: “Popunili smo kapacitete i gosti uživaju kao kod Tiffanyja”

Izvoz vrhunskih vina i pjenušaca raste. Bili smo na Festivalu traminca i zapazili jednu rijetku, ali cijenjenu sortu.

Iločko vinogorje puno je trsova traminca, sorte od koje se vino pilo na krunidbi kraljice Elizabete II.

“Povijest traminca ovdje seže dugo unazad, govorimo o 350 godina otkad se ovdje uzgaja traminac”, rekao je Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma.

Vinova loza traminca uspijeva samo na rijetkim lokacijama, najviše u Francuskoj i Italiji, a uz Hrvatsku i u Austriji te Sloveniji.

“Traminac je jedna sorta koja se ne pije svaki dan. Traminac se pije uz neko posebno jelo, uz posebno društvo”, rekao je Danilo Steyer, vinar iz Slovenije.

Smatra se da potječe iz francuskog Alzasa. Upravo ondje Ante Miličević je nabavio trsove koji su mu ove godine osigurali šampionsku titulu.

“I to je sad sreća da su ti trsovi sada stari od 20 do 50 godina, s vrlo niskim prinosom i s jako puno rada i ljubavi”, rekao je.

Na Festivalu traminca kušalo se stotinjak traminaca, a predstavljena su i neka druga rijetka hrvatska vina.

 

“Od ove godine uveli smo novost, a to je gostujuća sorta i ovo je prvi put da se momjanski muškat predstavlja izvan Istre”, rekao je Željko Garmaz, organizator Festivala traminca.

 

A Hrvatska i Ilok mogu se pohvaliti i nagrađivanim pjenušcima koje su pili Rolling Stonesi.

“Pogleda se kako perla, kakva je perla, kakav je kut, kolika je gustoća, malo se pomiriše i onda se uživa punim ustima”, objašnjava Mirjana Zelenika, proizvođačica pjenušaca.

Kako bi popularizirali pjenušac i vratili goste, na jednom se imanju organiziraju Dani domaćih jagoda i pjenušaca.

“Popunili smo kompletne kapacitete i sve do sada su gosti uživali kao kod Tiffanyja, uz pogled na Dunav”, rekla je Mirjana Zelenika, proizvođačica pjenušca.

U samo jednoj čaši je 35 milijuna mjehurića. Vrhunska vina i pjenušac Hrvatskoj su prilika i za milijunsku zaradu.

 

Tekst: Marina Bešić Đukarić
Foto: Ilustracija

Tags: